¡Acércate a la experiencia de la migración! Canalsolidari.org

Diàlegs migrants: apropa’t a l’experiència de la migració i aprèn molt!

Fuente: Canal Solidari

Taller inter-generacional Diàlegs migrants és un projecte de desenvolupament comunitari que treballa amb la immigració i que pretén crear espais de debat, reflexió i expressió al voltant dels processos migratoris. La immigració és l’esdeveniment social més important dels últims anys a Espanya i sobretot a Catalunya, ja que és la comunitat autònoma que ha rebut més immigrants.

Per aquesta raó l’any 2005 neix a Barcelona La Fundació Ciutadania Multicultural/Mescladís (FCM), amb l’objectiu d’afavorir la convivència entre immigrants i ciutadans natius a través d’iniciatives educatives que promouen la cohesió social i altres iniciatives d’economia solidària que faciliten la inserció sociolaboral. Les accions dirigides a fomentar la interacció de les persones nouvingudes i les natives són fonamentals per a aconseguir que el procés d’integració sigui reeixit.

Mescladís és un projecte social i sense fi de lucre de aquesta Fundació. Mescladís es proposa, per una banda, com a espai de sensibilització en temes relacionats amb la immigració i la diversitat, amb la cuina com eina de trobada intercultural i, per altra banda, com a espai d’integració sociolaboral funcionant com a restaurant-escola per a la formació d’ajudants de cuina.

A partir d’això, la FCM/Mescladís defineixen dues línies de treball:
>> Programa d’Educació Intercultural “La Cuina Solidària”
>> Programa d’inserció sociolaboral “Cuinant Oportunitats”.

La FCM/Mescladís pretén ser un dels àmbits de trobada i reflexió que mostrin la realitat en tota la seva complexitat i vol actuar com eina que fomenti la inclusió social i laboral de sectors en risc.

Es així com a partir de la seva experiència en la realització d’activitats educatives, han comprovat l’impacte positiu que genera la trobada i el diàleg amb “l’altre”. Des de Mescladís es considera fonamental sobrepassar la barrera de la coexistència per a arribar a una convivència fructífera, on es valori tot el que tenim en comú com les diferències que ens enriqueixen.

A partir d’aquestes premisses se ha desenvolupat el programa “Diàlegs migrants” que pretén:

>> abordar la immigració actual des d’una perspectiva històrica,
>> generar una trobada entre la immigració dels anys 50/60 i l’actual, analitzant els múltiples aspectes que tenen en comú
>> promoure una reflexió i diàleg a través d’activitats lúdiques i educatives que permetin tenir una comprensió de la complexitat del fenomen de les migracions i les seves conseqüències.

En definitiva, el programa de desenvolupament comunitari “Diàlegs migrants” intenta comprendre el que significa l’experiència d’emigrar, trobant en la memòria el millor antídot contra qualsevol possible actitud d’exclusió i indiferència davant els immigrants actuals.

Dins d’aquest programa neix l’exposició Diàlegs migrants, històries d’homes i dones que van creuar fronteres, on el visitant és induït a realitzar l’itinerari i experiència d’un migrant, trobant al llarg del recorregut testimonis dels protagonistes.

L’exposició il·lustra i informa sobre l’experiència de migrar, ressaltant aspectes personals i únics, així com els moments, trets i estructures que es repeteixen una i altra vegada, i fa que el visitant participi d’una experiència de diàleg entre diferents generacions de migrants.

L’itinerari que trobem al arribar a l’exposició representa cinc moments del procés migratori:

1.- La motivació: aquesta primera etapa mostra els múltiples motius pels quals es decideix partir: pobresa, guerres, esperit d’aventura, històries d’amor, qüestions familiars, falta d’oportunitats al llocs d’origen, recerca d’un futur millor, etc.

2.- El viatge: ens parla de les dificultats que troben en la partida, el viatge i la seva arribada al lloc de destí.

3.- El xoc migratori: l’arribada al lloc i la relació amb “l’altre”. Justament en aquest àmbit on es parla de la “trobada”, podem veure un primer audiovisual que ens mostra el diàleg entre immigrants d’abans i ara explicant les seves experiències.

4.- La vida a Barcelona: parla de la precarietat de les seves vides, el habitatge, les condicions de treball, de la discriminació.

5.- Balanç i Perspectives: per una banda es fa una anàlisi de les conseqüències de la immigració pels països de acollida. I per l’altra, un segon audiovisual recull diferents valoracions individuals a l’hora d’avaluar l’èxit o fracàs del procés migratori.

L’exposició ha comptat amb la col·laboració del realitzador audiovisual Raúl Capdevila, membre del patronat de la Fundació Ciutadania Multicultural; Las Gardenias, un col·lectiu amb àmplia experiència en disseny d’exposicions que s’ha encarregat del disseny de la mostra itinerant, la gràfica i els materials de comunicació; l’il·lustrador Albert Palen, autor de la imatge promocional de la mostra; el fotògraf Joan Tomás, amb les seves fotografies per al catàleg i el mural a la seu de Mescladís; l’Imma Boj, directora del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya assessorant en el desenvolupament dels continguts pedagògics i audiovisuals; i finalment Martín Habiague, director de Mescladís i el seu equip de voluntaris, coordinant i executant el treball de camp i continguts.

Amb aquest programa de desenvolupament comunitari “Diàlegs migrants” es vol, recuperar la memòria històrica d’Espanya i Catalunya i confrontar-la amb la realitat d’avui dia, per a generar una millor comprensió de la immigració actual.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s